Un browser pe care l-am folosit prin 2000, la versiunea 5 şi care mi-a plăcut încă de atunci. Folosea taburi pentru pagini şi avea modul de mail care îmi permitea separarea de mailurile firmei unde lucram.
Surpriza e ca, la 7 ani distanţă, sunt din nou impresionat de el. Mi se pare un browser matur, stabil şi foarte eficient. În plus, a devenit gratuit (de ceva vreme).
Printre lucrurile care îmi plac:
– se încarcă destul de repede.
– taburile pot fi puse în cascadă sau „tiled” (împart egal zona de vizualizare a paginilor) şi asta fără extensii suplimentare.
– full screen adevărat – nici urmă de interfaţă (nici măcar bara de derulare, chiar dacă e necesară, derulezi din
rotiţa mouse-ului). Fără panică, tasta Escape iese din full screen, la fel F11 sau şi mai simplu – clic dreapta şi alegi opţiunea full screen (ultima din listă).
– scroll tabs – după activarea din preferinţe (nu e implicită) clic dreapta şi scroll cu rotiţa mouse-ului. Preview pentru taburi si lista.
– browser şi modul de mail (+ portabilitate pe stick USB, vezi mai jos). Duci cu tine şi mailurile, conturile şi parolele, bookmark-urile şi parolele de acces pentru diverse site-uri.
– import adrese mail – Când am importat adresele din Outlook a găsit dublurile şi m-a întrebat dacă vreau să le mai adauge o dată. Super!
– grupuri de adrese – lucrează super fain cu adresele grupate. Are meniuri şi submeniuri pentru ele, accesibile direct din butonul „To”.
– mi-a recunoscut, implicit, toate browserele instalate şi pot trimite o pagină (link) spre oricare din ele.
– multe site-uri actuale sunt optimizate pentru Firefox sau IE. Cu clic dreapta „Edit site preferences” se poate schimba identificatorul browserului.
– panou lateral pentru notiţe (păcat că nu se pot salva).
– se pot adăuga diverse panouri suplimentare, printre care Google Translate pentru tradus paginile (în şi din română, inclusiv). În plus panourile se pot deschide la maxim pe orizontală.
– skinuri frumoase, se pot vedea şi instala direct din setările „Appearance”. Sau pe site.
– în portal opera (http://portal.opera.com/) foloseşte Yahoo ca motor de căutare în mod asemănător cu Firefox şi Google. Cu Speed Dial se pot salva ambele motoare de căutare şi alte pagini des folosite.
Pe lângă astea, mai e actualizată şi varianta portabilă a browserului (Opera@USB vezi link-ul mai jos). Acum e versiunea 9.62.
Download, Opera site oficial: http://www.opera.com/download/
Bineinţeles că deja există şi varianta portabilă a ultimei versiuni: Opera@USB http://www.opera-usb.com/operausben.htm
Şi mai este şi varianta anonima: OperaTor http://archetwist.com/opera/operator
Browser, mailer, anonim şi portabil.
Felicitări celor de la Opera, Opera@USB şi OperaTor!