Arhaic Românesc – fonturi în test

Ieri postasem câteva pagini cu litere vechi dintr-un Caiet de caligrafie. În el sunt variante frumoase ale scrierii Arhaic Românesc şi care sunt diferite de cele ale lui Gusztav Cseh, care sunt deja răspândite ca fonturi.

Cele 2 fonturi Arhaic Românesc - Geo şi Cali.

Cele 2 fonturi Arhaic Românesc - Geo şi Cali.

Am lucrat azi pe ele şi vreau să prezint rezultatele.

Arhaic Geo

Primul pe care am lucrat a fost cel care e mai geometric (de unde şi numele lui provizoriu – Arhaic Geo). Aici tot setul de litere majuscule exista în paginile caietului de caligrafie. Din păcate nu avea cifre însă după ce am făcut câteva schiţe variante, s-au născut şi ele într-o prima formă care probabil nu va rămâne aşa în final.

Arhaic românesc - Geo (Autor anonim, aprox 1930. Trasat şi redesenat de Florin Florea. Cifrele create de Florin Florea.)

Arhaic românesc - Geo (Autor anonim, aprox 1930. Trasat şi redesenat de Florin Florea. Cifrele create de Florin Florea.)

Am făcut şi un font de test iar mai jos este un exemplu de cuvinte scrise cu Arhaic Geo.

Arhaic Geo. Font în teste. Cuvinte scrise cu el.

Arhaic Geo. Font în teste. Cuvinte scrise cu el.

O captură de ecran a fontului, programul fontview din Windows.

Captură de ecran Arhaic Geo în Fontview.

Captură de ecran Arhaic Geo în Fontview.


Arhaic Cali

Cel de-al doilea font pe care am lucrat azi este din acelaţi caiet şi mi s-a părut OK deocamdată numele provizoriu Arhaic Cali (de la Caiet de Caligrafie, sursa de unde a fost scanat şi trasat).

Arhaic Românesc - Cali (Autor anonim. Litere în completare create de Florin Florea.)

Arhaic Românesc - Cali (Autor anonim, aprox. 1930. Trasate şi redesenate plus literele lipsă create de Florin Florea.)

Litere care existau (se pot vedea în postarea de ieri – https://florinf.wordpress.com/2009/04/05/cand-caligrafia-tinea-de-cultura-generala/) erau în titlul cărţulicii şi anume „Caiet de caligrafie” (10 litere, iar restul lipsă). În imaginea de mai sus, sunt cu roşu literele pe care le-am creat eu, în completarea setului. Deocamdată nu am făcut cifrele.

Argaic Cali. După generarea fontului am făcut câteva teste cu el.

Argaic Cali. După generarea fontului am făcut câteva teste cu el.

Captura de ecran a fontului.

Arhaic Cali. Captura de ecran din Fontview.

Arhaic Cali. Captura de ecran din Fontview.

Deocamdată ambele fonturi sunt în lucru. La KERNING (spaţierea perechilor de litere) încă nu am insistat. Semne de punctuaţie nu au decât punctul şi virgula. Diacriticele româneşti sunt deja create.

Aştept păreri şi sugestii.

Vă mulţumesc.

Ambele fonturi vor fi gratuite de îndată ce vor fi finalizate.


Arhaic Românesc, variantele lui Gusztav Cseh sunt postate aici: Arhaic-romanesc/


Update-uri:

01. Ca urmare a comentariilor lui Ania si Ted mai jos sunt câteva posibile corecţii. Am inclus pe lângă N-uri şi V-uri şi K-ul (avea terminaţia ascuţită) şi Z-ul (corectat ca grosime doar).

Posibile corecţii la setul actual al Arhaicului Cali.

Posibile corecţii la setul actual al Arhaicului Cali.

Pentru varianta ondulată (din comentariul lui Ted şi răspunsul meu) voi face o nouă postare ulterior.


02. Pentru Arhaic Geo am încercat să corectez câteva din cifre.

Cele rosii sunt variante noi / diferite.

Cele rosii sunt variante noi / diferite.


03. Noua variantă a lui Arhaic Cali. Am schimbat serifele (prea geometrice iniţial) cel puţin la cele create de mine (roşii).

Cu roşu literele modificate.

Cu roşu literele modificate.

Am avut şi o sugestie legată de litera Y care ar putea avea terminaţia ca a literei L.

Variantă pentru litera L.

Variantă pentru litera L.


04. După comentariul lui Ted am lucrat la câteva variante pentru literele Y şi M.

Litera Y ajustată. Ultima din dreapta e mai lizibilă la dimensiuni mici.

Litera Y ajustată. Ultima din dreapta e mai lizibilă la dimensiuni mici.

Litera M creată prin oglindirea literei N şi ajustrea ei.

Litera M creată prin oglindirea literei N şi ajustrea ei.

Între timp am făcut o postare separată pentru acest tip de literă (Kogaion arhaic romanesc ex-Cali/) care a primit şi un nume nou Kogaion. Literele prezentate acolo nu conţin aceste noi update-uri dar în funcţie de feed-back se pot include.


05. Am încercat şi modificările sugerate de Ted pentru I şi M.

Variante pentru I (la sugestia lui Ted)

Variante pentru I (la sugestia lui Ted)

Variante pentru M (la sugestia lui Ted)

Variante pentru M (la sugestia lui Ted)

Toate exerciţiile astea vor fi utile şi pentru celelalte tipuri de literă, bazate pe Arhaicul Românesc, pe care vreau să le fac. E drept că unele din ele nu sunt în spiritul acestor tipuri de literă dar oricum variaţiile vor fi utile.


Vă rog să vă spuneţi părerea.

Vă mulţumesc.


Update:

Asta e lista tuturor postărilor despre Arhaic Românesc de pe blog.

 • Explorarea resurselor – documentare pe net, imagini găsite.
 • Arhaic Românesc Ornamental – Al treilea font în lucru, preview. Sursa este un titlu de carte creat de Aurelian Petrescu în 1975.
 • Exercitii de caligrafie 2 – câteva dintre schiţe sunt legate de Arhaicul Românesc, respectiv schiţe pentru minuscule.
 • Fotografia – pentru mine – câteva imagini sunt dintr-o mânăstire şi cuprind tipuri de litere din icoanele de acolo.
 • Caietul de caligrafie – Coperta are titlul cu Arhaic Românesc şi a fost folosită ca sursă pentru fontul Arhaic Cali, ulterior numit Kogaion.
 • Kogaion – arhaic românesc ex-Cali – Al doilea font în lucru. Inspirat din literele unui titlu de Caiet de caligrafie din aprox. 1930.
 • Arhaic Românesc – fonturi în test – Prezentate primele două fonturi în lucru Arhaic Geo şi Arhaic Cali (Kogaion).
 • Când caligrafia tinea de cultura generala – documentare, litere vechi, Arhaic Românesc. Documente care mi-au restârnit recent, interesul pentru domeniu.
 • Un tip de litera pentru prieteni – Primul font pe care l-am făcut cu ani în urmă.
 • Caiet de schite si idei – Câteva pagini din caietul meu de schiţe. În 4 August l-am umplut şi am trecut la al doilea (Moleskine).
 • Arhaic Românesc – Prima postare despre Arhaic Românesc. Cuprinde seturile din cartea lui Gusztav Cseh, care sunt răspândite şi folosite azi.
 • Carti rare despre litera – Utile şi frumoase.
 • Publicitate

29 de gânduri despre &8222;Arhaic Românesc – fonturi în test&8221;

  • Ania,

   Iti mulţumesc pentru comentariu.
   S-ar putea să ai dreptate. Sunt mai ondulate şi mai decorative decât celelalte. Am să mai încerc alte variante.

   Poate că şi o linie dreaptă ar funcţiona la N (diagonală) şi ar rima cu A-ul destul de geometric.
   La V-uri poate nu atât de ondulate/decorative.

   OK. Merci.

 1. ted zice:

  Din punctul meu de vedere, le gasesc superbe si cred ca tocmai faptul ca sunt „mai ondulate si mai decorative” le da un caracter deosebit. Dupa mine, ti-as recomanda sa indraznesti si in loc de a schimba diagonala ondulata de la „N”-ul creat de tine, in linie dreapta ca la „A”, mai bine incearca la „A”-ul original linia ondulata de la „N” sau o alta varianta comuna mai putin rigida. Cred ca pentru acest tip de scriere partea ondulata, florala, ca particularitate generala,ii acorda o anume fluiditate caligrafica care este mult mai estetica, mai calda si mai organica. Nu schimba nimic la „V”-uri sunt excelente asa cum sunt. Bravo, curaj si sa ai spor la treaba!

  • Ted,

   Iti multumesc pentru comentariu. E frumos ce spui.

   Arhaicul românesc e de fapt o literă decorativă dacă e comparată cu litera latină.

   Pentru unitatea setului nici una dintre litere nu ar trebui să iasă în evidenţă, să sară în ochi.

   Soluţia va fi, probabil, crearea unui al doilea set cu linii mai ondulate din care vor face parte N-ul si V-urile. Pentru setul ăsta va trebui să caut forme care să meargă cu literele care există deja si să păstreze acelaşi spirit (nu foarte ondulat).

   Merci.

 2. ted zice:

  Florin, ai perfecta dreptate in ceea ce priveste „unitatea setului”. Nu vreau sa-ti dau bataie de cap in plus si te-ntreb numai din curiozitate daca te-ai gandit, pe langa setul de „majuscule” si „cifre”, la un set de „minuscule”?
  Personal, mi-au placut la fiecare litera in parte, din literele rosii propuse, cele aflate in prima pozitie. Imi face placere sa vad creativitatea la treaba si faptul ca cineva investeste atat efort si grije de detaliu.
  Numai bine!

  • Ted,

   Nu e nici o bătaie de cap în plus, însă de obicei în materialele pe care le-am văzut până acum (documentele vechi) litere decorative precum cele pe care le-am scanat si trasat, sau cele create de Gusztav Cseh, erau folosite în titluri. Minusculele din restul paginilor tipărite nu sunt la fel de spectaculoase.

   Din această cauză nu am văzut până acum nici o tentativă de minuscule. E drept că şi mie mi-ar plăcea să existe, aşa că, pentru cele care sunt preluări ale unor tipuri de literă existente (vechi) nu cred că voi face minuscule însă proiectul meu implică şi o serie de tipuri de literă care vor fi noi, creaţiile mele inspirate din stilul arhaicului românesc şi care vreau să aibă şi minuscule şi mai mult, seturile vreau să se poată încadra şi în alte categorii (gen script, serif, sans, optima, sans geometric, slab serif, panglică – peniţă lată, decorative etc.). E un proiect amplu şi va lua mult timp, dar sper să iasă bine.

   S-ar putea ca pe parcurs să mă răzgândesc şi să fac şi minuscule pentru cele care existau. Oricum ele nu vor fi la fel de decorative ca majusculele, tocmai pentru a putea scrie un text mai lung fără să fie prea încărcat şi greu de citit.

   Iti multumesc pentru aprecieri. 🙂

 3. ted zice:

  Buna,
  Privind noile litere ti-as sugera la noul „Y” pe linga terminatia de la „L” sa incerci si linia curba inferioara a „J”-ului, iar „M”-ul sa-l faci din doua „N”-uri dispuse in oglinda cu linia din mijloc scurtata pana la nivelul intersectiei cu cele doua diagonale curbate, sau doua „N”-uri unul langa altul dar cu cea de-a doua diagonala putin mai redusa ca pozitionare in inaltime. Buna ziua mi-ai dat, …belea ti-ai capatat.
  Toate bune!

 4. ted zice:

  Buna Florin,
  Gasesc ca „M”-ul din prima pozitie e plin de farmec si la fel si „Y”-ul din a doua pozitie. Despre a doua propunere de „M” am avut clar in minte dar m-am exprimat gresit. Am vrut sa spun doua „N”-uri unul linga altul dar de data aceasta nu in oglinda ca primele ci pur si simplu unul linga altul, unde cea de-a doua diagonala este translatata inferior ca inaltime, o idee mai aproape de baza literei. Indraznesc sa-ti mai propun, daca crezi ca merita, ceva si cu „I”-ul care dupa mine e un pic cam prea „latin” si m-am gandit poate sa-i pui si lui mica undulatie de la „J”. Ce zici?
  Sa auzim numai de bine!

  • Ted, am încercat şi sugestiile astea.
   La I cred că poate fi mai bine decât ce este deja însă nu ştiu dacă la M este vreo variantă mai bună.
   Oricum, variantele îmi vor fi utile aşa că îţi mulţumesc.

 5. ted zice:

  Florin, eu cred ca la „I” asemanarea cu verticala „J”-ului este preferabila verticalelor celorlalte litere.
  Cat despre „M”, il prefer pe cel din prima pozitie de la varianta prin oglindire. Pe locul doi, ca preferinta, la egalitate, sunt „M”-ul din a doua pozitie la cele prin oglindire si cel din pozitia a-5-a de la ultimele variante.
  Cel mai dificil, alegerea celui care merge cel mai bine, tot tie iti revine. E greu sa alegi unul dintre „copii” tai.
  Numai bine!

 6. Petrus zice:

  http://images.google.com/imgres?imgurl=https://florinf.files.wordpress.com/2009/01/08-cseh-arhaic-1-ok.jpg&imgrefurl=https://florinf.wordpress.com/2009/01/31/arhaic-romanesc/&usg=__hWn5ls1S5R2WpuJ6P-35XS9iW2M=&h=303&w=430&sz=18&hl=ro&start=2&um=1&tbnid=szYW5-a2aEgqLM:&tbnh=89&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3Darhaic%2Bromanesc%26ndsp%3D18%26hl%3Dro%26lr%3D%26client%3Dopera%26rls%3Den%26sa%3DN%26um%3D1
  acest site + cel de fata le gasesc valoroase. De ce editurile de profil din tara (Romania si R.Moldova) nu folosesc acest tipar, stil „slavic” de scriere de care sigur ne putem mandri ? In Occident, e utilizat sistemul „gotic”, chiar si in scoli (ma rog, cel putin, de catre persoanele care au gusturi… estetice).

  • Probabil pentru că formele literelor amintesc de o anumită atmosferă şi nu se potrivesc întotdeauna cu lucrările de azi. Blackletter-ul german s-a folosit (în Germania) până la al doilea război mondial.
   S-ar putea şi ar fi frumos să fie folosit şi Arhaicul Românesc pentru diplome, coperţi, etichete şi texte care au legătură cu tradiţia românească şi sunt folosite deja în oarecare măsură. Probabil dacă ar exista o mai mare varietate de tipuri de litere de genul ăsta.
   Aşa cum sunt acum (cele create de Gusztav Cseh) sunt cam decorative şi e mai greu să fie folosite pentru texte lungi. Poate în viitor …

   Îţi mulţumesc pentru aprecieri.

 7. Lucian U. zice:

  Salut Florin. Am cautat pe net despre scrierea veche romaneasca si am dat de blogul tau. Frumoasa pasiune ai! Felicitari! Eu am lucrat 1 an tehnoredactare computerizata dar nu am reusit sa ma implic f mult in construirea fonturilor. As avea o intrebare legata de cautarea mea: cunosti vreun site cu istoria scrierii vechi romanesti, de la origini si pana in prezent? Iti multumesc! Daca da, te rog trimite-mi-l pe adresa de mail pe care ti-am lasat-o. Inca o data multumesc si mult succes in continuare!

  • Lucian,

   Sunt câteva locuri pe net despre istoria scrierii însă un singur site care să le conţină pe toate nu cred, cel puţin deocamdată.
   Pe ro.wikipedia, însă mai mult ca punct de pornire.
   Pe Scribd mai poţi găsi câte ceva.
   Despre tăbliţele de plumb de la Sinaia poţi căuta, însă deocamdată sunt opinii pro şi contra şi deci nu sunt clare.
   Despre tăbliţele de la Tărtăria la fel poţi găsi informaţii dar sunt şi ele controversate.

 8. Miltiade zice:

  O investigare sistematica in biblioteci ar da, desigur, rezultate interesante. Garniturile de litere neoromanesti ar putea fi recompuse – cu siguranta am reusi sa iesim putin din stereotipul uneori grotesc perpetuat ani in sir, inclusiv in perioada comunista. Apoi ar fi de studiat si recuperat garniturile de litere folosite in tipografiile romanesti intre razboaie. Nu stiu cati dintre noi am privit cu atentie reviste precum Simetria lui G.M.Cantacuzino – laudabila reluarea seriei, dar tocmai prezentarea tehnoradacionala juca un rol esential acolo.

  • Mda, se pare că e mult de lucru. Nu ştiu câţi ar fi interesaţi să contribuie, măcar cu imagini. S-ar putea porni chiar şi o asociaţie / fundaţie / grupare a celor pasionaţi de litere şi poate chiar axată pe cele cu specific românesc. Oricum, şi lucrurile mari încep cu un paşi mici.

   Îţi mulţimesc pentru comentariu şi dacă ai ceva imagini cu litere româneşti inspirate din chirilice, te rog să mă contactezi.

 9. Nico Pastramagiu zice:

  Foarte frumoase. Poate merita a incerca pt fiecare si o varianta ornamentala (cu ornamente in mai multe culori, eventual), prima, pe pagina sau in paragraf (stiu ca au o denumire speciala, dar nu imi amintesc acum.
  In ce masura le putem descarca si de unde, avem nevoie pt. redactarea documentelor parohiei noastre ortodoxe.
  A ma amintit cineva de minuscule. Pt. moemnt, spunand ca nu gasesti, as sugera aceleasi litere, de masura mai mica dar desenate cu trasaturi mai inguste, subtiri, pt aputea fi recuniscute diferitele trasaturi atunci cand sunt de marime obisnuita ca litarea minuscula intr-un text.
  Succes!

  • Îţi mulţumesc.
   Variantele ornamentale, de care spui, pentru iniţiale, se pot crea ulterior. Respectiv „în mai multe culori”.
   Prima etapă, cea a creaţiei lor e mai grea şi cere mai mult timp. Problema e că partea de kerrning e cea mai mare consumatoare de timp pentru că trebuie potrivite (spaţiate) aproape toate perechile de câte două litere. Asta înseamnă cam 26 la puterea 26 (26 x 26 x 26 … de 26 de ori). E drept că nu toate perechile rezultatea sunt folosite / întâlnite în realitate, dar pe lângă cele 26 de litere mai sunt şi diacriticele şi deci + 5. Apoi toate astea trebuie de 2 ori, pentru minuscule şi pentru majuscule + cifrele şi semne de punctuaţie. Asta pentru câte un membru al unei familii (normal, bold, italic, bold-italic).

   Fonturile mele sunt încă în lucru şi deci nu sunt disponibile pentru descărcat deocamdată. Sper să am timp să mă mai ocup de ele.

   Minusculele, ar trebui să fie de aceeaşi grosime. Am făcut şi un astfel de test, Small Caps, adică în locul minusculelor sunt tot majuscule dar mai mici şi mai groase (cu trăsăturile / linile la fel de groase ca majusculele).

   Oricum, pe măsură ce voi avansa cu ele voi posta mai multe informaţii. Între timp, pe site-urile cu fonturi gratuite există câteva din literele lui Cseh.

 10. Victor zice:

  Buna Florine
  Imi plac f. mult fonturile pe care le-am vazut pe site.
  As dori sa folosesc si eu dintre ele daca sunt disponibile (contra cost, binenteles).
  E posibil?
  Mersi

 11. ascultareacredintei zice:

  ascultareacredintei.wordpress.com

  Ma intereseaza fonturile, precum si altel fonturi romanesti.

  sandyv81 @ yahoo. com (fara spatii)

  Multumesc.

  • Sandy,

   Ma bucur că-ţi plac fonturile mele.
   Deocamdată sunt în lucru şi neterminate.
   Am să postez noutăţi despre ele de îndată ce voi avea vreme sa le termin.
   Există câteva fonturi copiate după seturile lui Gusztav Cseh disonibile pe net.

  • Îţi mulţumesc.
   Sper să fie cât mai curând însă mai e de lucru.
   Trebuie să fac o listă cu cei care s-au înscris deja. 🙂
   Merci.

 12. Samir zice:

  Te rog da-le la descarcat si specifici ca e versiune de testare, evaluare …. nu fi perfectionist ca murim si tot nu le pui …. pune.le asa cum le ai, poti sa pui mai multe variante interale …. ne bucuram si noi … iti facem reclama … le cunosc si altii . Iar cand ai varianta finala cu atat mai mult ne vom bucura sa o avem .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.