Litera potrivită

Un lucru e cert, pentru orice lucrare avem de făcut, trebuie aleasă litera potrivită.

Alegerea tipului de literă. Florin Florea

Alegerea tipului de literă. Florin Florea

Din păcate, nu orice literă merge pentru orice lucrare şi orice mesaj.
Din fericire, nu orice literă merge pentru orice lucrare şi orice mesaj.

Din păcate, pentru că trebuie alese cu grijă. De ele depinde comunicarea, transmiterea mesajului.
Din fericire, pentru că literele exprimă mai mult decât valoarea fonetică.

Tipuri de literă. Font wall de pe I Love Typography

Tipuri de literă. Font wall de pe I Love Typography

Tipul de literă are un echivalent în engleză care este typeface (faţa literei) adică acele caracteristici care o deosebesc de alta. Pe computer informaţiile despre un tip de literă (unul din stiluriŞ Normal, Bold, Italic, etc.) este adunată într-un fişier care se numeşte font. Tipul de literă poate avea mai mulţi membri în familie iar pe computer asta înseamnă mai multe fonturi pentru un tip de literă. Deşi în ultima vreme se foloseşte mai mult termenul de font, nu e corect să spui fontul Arial dacă nu spui că e vorba despre Arial Regular (Normal) sau Italic etc. el fiind unul din membrii familiei tipului de literă Arial.

E nevoie de timp şi exerciţiu pentru a le aprecia formele şi starea (mood) afectiv emoţională pe care o transmite fiecare. Formele literelor au apărut în decursul timpului şi au fost influenţate de anumite caracteristici ale vremii. Unele legate de tehnologii iar altele ca reacţie la unele curente artistice, culturale. Asta face ca literele să aibă un „look and feel” (un aspect) legat de o anumită perioadă istorică.

Tipuri de literă cu serife. Exemplu de pe typographica.org

Tipuri de literă cu serife. Exemplu de pe typographica.org

Varietatea formală existentă azi face necesară o triere şi împărţire pe categorii a tipurilor de literă, tocmai pentru a face mai uşoară alegerea lor. Există mai multe încercări de clasificare iar mai nou aproape fiecare font foundry (firmă producătoare de fonturi) are propriul sistem de clasificare şi categorii. În mare, totuşi, se regăsesc câteva din ele cum ar fi cu serife, fără serife, script, decorative. Fiecare din ele poate avea subcategorii specifice şi uneori cu denumiri diferite de la un sistem la altul.

Tipuri de literă fără serife. Exemplu de pe typographica.org

Tipuri de literă fără serife. Exemplu de pe typographica.org

Ca idee, tipurile de literă sans serif (fără serife) sunt mai reci, clare, tehnice şi sunt potrivite pentru materiale informative foarte clare şi precise (ştiinţifice, manuale de utilizare etc. inclusiv pe web şi chiar la dimensiuni mici) în timp ce tipurile cu serife sunt mai umane, clasice, elegante, tradiţionale şi sunt potrivite pentru materiale care descriu situaţii umane (cărţi, romane, poezii etc.). Tipurile script au un aspect foarte elegant, de clasă şi se pot folosi pentru materialele care trebuie să sugereze lux. Din păcate textele foarte lungi sunt greu de citit dar se pot folosi pentru texte scurte (titluri, mesaje pe invitaţii şi felicitări, nume de firmă). Dacă în cazul celorlalte două (cu şi fără serife) se pot folosi şi texte scrise cu majuscule (literele mari) în cazul tipurilor script (pentru că sunt mai decorative) se va evita situaţia asta şi se vor scrie cu prima literă majusculă iar restul textului cu minuscule (litere mici). Alte tipuri de literă decorative sunt mai greu de folosit, mai ales pentru texte lungi şi pot fi utilizate pentru identitate vizuală, titluri sau orice alte texte scurte. Comic sans e bine să fie evitat exceptând cazul când e vorba de o invitaţie pentru copii de vârstă preşcolară.

Tipuri de literă script. Exemplu de pe typographica.org

Tipuri de literă script. Exemplu de pe typographica.org

Conţinutul lucrării e cel care cere un anumit tip de literă. Mărimea literelor e dată de publicul ţintă. Aranjarea textului în pagină e determinată de considerente economice (publicaţiile ieftine au puţin spaţiu liber – alb iar cele de lux sunt foarte aerisite).

Un lucru e important. Lucrările să nu aibă multe tipuri de literă folosite. Maxim două tipuri de literă. Se alege unul (un tip de literă, font) dominant, pentru textul de rând (textul lung) şi eventual un alt tip de literă (în contrast cu primul) pentru titluri. Ideal e să aveţi familii de (tipuri de literă) fonturi, cu mulţi membri, de genul Normal, Bold, Italic, Bold Italic şi în plus Light până la Heavy (variaţia grosimii trăsăturilor), Condensed până la Expanded (variaţia lăţimii). Cu o familie din asta se poate face toată lucrarea folosind un singur tip de literă (unitate) şi în acelşi timp să aibă suficient de multă variaţie.

Un filmuleţ de la SessionsEdu.

Şi unul despre literă.

Despre şcoala de tipografie (folosirea literelor în tipar).


Link-uri:

Ideabook / http://www.ideabook.com/tutorials/typography/type_palettes.html / Paletele tipografice pot ajuta în alegerea literei potrivite.

I love typography / http://ilovetypography.com/2008/04/04/on-choosing-type/ / Despre alegerea tipului de literă
I love Typography / http://ilovetypography.com/fontwall.php / căutarea fonturilor

Typies / http://typies.blogspot.com/2006/11/15-tips-to-choose-good-text-type.html / 15 Sfaturi pentru alegerea tipului de literă potrivit

Astheria / http://astheria.com/design/choosing-type-alignments-fortheweb / Alegerea tipului de aliniere

Layers Magazine / http://www.layersmagazine.com/choosing-type-combinations.html / Alegerea combinaţiilor de tipuri de literă

DeskTopPub @ About.com / http://desktoppub.about.com/b/2007/12/13/choosing-type.htm / Linkuri spre pagini de interes.
http://desktoppub.about.com/cs/finetypography/ht/body_font.htm / Alegerea fonturilor pentru textul de rând.
http://desktoppub.about.com/cs/finetypography/ht/headline_fonts.htm / Alegerea fonturilor pentru titluri.
http://desktoppub.about.com/cs/typography/f/choose_fonts.htm / Alegerea şi combinarea tipurilor de literă.

I’mJustCreative / http://imjustcreative.com/book-review-typestyle-finder-type-font-inspiration/2009/01/19/ / Despre cartea Alegerea stilului tipului de literă.

Typographica / http://new.typographica.org/ / Tipuri de literă, clasificări etc.

PresentationZen / http://www.presentationzen.com/presentationzen/2008/03/typography-goin.html / Despre literă.

LucDevroye / http://cg.scs.carleton.ca/~luc/fonts.html / Link-uri de interes în domeniul tipografic (lucrul cu litera de tipar).

Will Harris Esperfonto / http://www.will-harris.com/typepairs.htm / Tipuri de literă care merg împreună.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.