Arhaic Românesc Ornamental

Arhaic Ornamental. Un font nou creat de Florin Florea si bazat pe literele dintr-o copertă creată de Aurelian Petrescu în 1975.

Arhaic Ornamental. Un font nou creat de Florin Florea si bazat pe literele dintr-o copertă creată de Aurelian Petrescu în 1975.

Prezentasem într-o postare din ianuarie (https://florinf.wordpress.com/2009/01/31/arhaic-romanesc/) câteva exemple de Arhaic Românesc printre  care şi o copertă de carte creată de Aurelian Petrescu în 1975 cu titlul „Viaţa şi opera lui Miron Costin„.

Ieri am lucrat pe literele lipsă pentru un font bazat pe aceste litere decorative. S-au născut şi altele, variante la cele din titlu.

Titlul original, Aurelian Petrescu 1975.

Titlul original, Aurelian Petrescu 1975.

Pornind de la scanarea copertii şi a textului original şi având la dispoziţie 14 litere ale alfabetului am încercat să recreez literele lipsă. În timpul lucrului s-au născut şi variante noi pentru literele originale.

Deşi foarte decorative şi greu de folosit pentru texte lungi, cred că ar fi frumos să existe un astfel de font.

În cadrul proiectului meu de restituire a unor tipuri de literă bazate pe formele scrierii arhaice romaneşti, va face parte şi acest nou tip de literă.
Încă nu ştiu ce nume să aibă dar s-ar putea să-i spună Arhaic Petrescu, după numele graficianului sau Miron Costin (are tentă istorică şi face parte din titlul cărţii) sau poate Arhaic Ornamental (fiind mai decorativ decât cele ale lui Gusztav Cseh).
Sunt 5 tipuri create de Gusztav Cseh, Arhaic Cali (Kogaion), Arhaic Geo iar acum Arhaic Petrescu (Miron Costin ?).

Test de folosire a literelor.

Test de folosire a literelor.

Un alt test.

Un alt test.

Mai jos sunt toate variantele literelor, pe lângă cele scanate, trasate şi redesenate sunt prezentate şi cele pe care le-am creat ieri.

Arhaic ornamental, Arhaic Petrescu sau Miron Costin. Litere create de Florin Florea pornind de la titlul unei coperţi de carte creată de Aurelian Petrescu.

Arhaic ornamental, Arhaic Petrescu sau Miron Costin. Litere create de Florin Florea pornind de la titlul unei coperţi de carte creată de Aurelian Petrescu.

Cel puţin până-n prezent s-au născut multe variante, cel puţin pentru unele din litere, şi mi-ar plăcea să pot include cât mai multe din ele în font.

Încă nu ştiu în ce fel sunt create fonturile cu litere alternative dar probabil că mă voi folosi de seturile de litere majuscule / minuscule şi voi face vreo 2-3 fonturi. Rămâne de văzut. Deocamdată acestea sunt posibilităţile.

Între literele de mai sus nu toate sunt perfecte şi mai este de lucru pe ele. Probabil se vor mai naşte şi alte variante şi probabil că sciind cu ele voi simţi nevoia de anumite forme aşa încât va mai dura până va fi finalizat.

Planşa de prezentare a primului font. Probabil acestea vor fi literele majuscule şi minuscule din cadrul fontului.

Planşa de prezentare a primului font. Probabil acestea vor fi literele majuscule şi minuscule din cadrul fontului.

Dacă aveţi comentarii vă rog să-mi scrieţi.

Vă mulţumesc.


Update:

Asta e lista tuturor postărilor despre Arhaic Românesc de pe blog.

 • Explorarea resurselor – documentare pe net, imagini găsite.
 • Arhaic Românesc Ornamental – Al treilea font în lucru, preview. Sursa este un titlu de carte creat de Aurelian Petrescu în 1975.
 • Exercitii de caligrafie 2 – câteva dintre schiţe sunt legate de Arhaicul Românesc, respectiv schiţe pentru minuscule.
 • Fotografia – pentru mine – câteva imagini sunt dintr-o mânăstire şi cuprind tipuri de litere din icoanele de acolo.
 • Caietul de caligrafie – Coperta are titlul cu Arhaic Românesc şi a fost folosită ca sursă pentru fontul Arhaic Cali, ulterior numit Kogaion.
 • Kogaion – arhaic românesc ex-Cali – Al doilea font în lucru. Inspirat din literele unui titlu de Caiet de caligrafie din aprox. 1930.
 • Arhaic Românesc – fonturi în test – Prezentate primele două fonturi în lucru Arhaic Geo şi Arhaic Cali (Kogaion).
 • Când caligrafia tinea de cultura generala – documentare, litere vechi, Arhaic Românesc. Documente care mi-au restârnit recent, interesul pentru domeniu.
 • Un tip de litera pentru prieteni – Primul font pe care l-am făcut cu ani în urmă.
 • Caiet de schite si idei – Câteva pagini din caietul meu de schiţe. În 4 August l-am umplut şi am trecut la al doilea (Moleskine).
 • Arhaic Românesc – Prima postare despre Arhaic Românesc. Cuprinde seturile din cartea lui Gusztav Cseh, care sunt răspândite şi folosite azi.
 • Carti rare despre litera – Utile şi frumoase.
 • Publicitate

18 gânduri despre &8222;Arhaic Românesc Ornamental&8221;

 1. Impecabil, minunat, genial 🙂

  Chiar cred ca esti pe cale de a salva un font de care toata lumea parea sa fi uitat. Ar fi grozav daca ai reusi sa’l vinzi pe undeva.

 2. veronica zice:

  Cautind alt fel de tip de litere-monograme, de la care sa ma inspir pentru brodarea cu margele a unor oua de strut, am accesat articolul dvs. mai mult dupa explicatiile date ” arhaic-romanesc-ornamental”.
  De mai multi ani ma preocupa tipuri de monograme, unele inobilate dupa un model tesut de bunica mea cu fff multi ani in urma, pe timpurile cind se infrunusetau cu astfel de stergare, bucatariile sasesti.Doar ca acelea sint ff laborioase si e nevoie de cel putin 2-3-4 culori- de regula negru, rosu, verde.
  Oricum , personal m-as bucura sa uitilizez pentru decoratiunile mele dar si pentru anumite inscrisuri aceste modele.

  Domnule Florin, va felicit pentru munca dvs, inspiratie si realizare.

  Succes pentru viitorul acestui tipar, va doreste
  Veronica Ionescu

  • Vă mulţumesc pentru aprecieri. Mi-ar plăcea să văd ouăle de struţ decorate de dvs. precum şi modelul bunicii.

 3. gabi ursutz zice:

  Este cel mai frumos font din cate am vazut si cautat pe net!!!!!!!!!
  Innebunesc ce mult imi place!!!!

  • Iţi mulţumesc pentru comentariu şi mă bucur că-ţi place. Mai am şi altele care sper să placă, dar deocamdată sunt la nivel de schiţe.

 4. Felicitari pentru munca depusa. Se observa nu doar tehnica, ci si ochiul format artistic. Mi-ar fi placut sa pot descarca fonturile si sa le folosesc in ziar. Am tot cautat fonturi cu o tenta arhaica si religioasa insa nu nu gasit.
  Felicitari inca o data!

  • An nou fericit!
   Mă bucur că-ţi place fontul Arhaic Românesc Ornamental (Miron Costin) şi că în general e apreciat.
   Va trebui să mai lucrez pe el pentru a-l putea oferi.
   Am să te anunţ când devine accesibil.
   Îţi mulţumesc pentru vizită.

 5. Doamne ajuta! Eu acum am dat peste acest Font! E foarte frumos! Vreau sa imi editez un Liturghier deosebit, pe hartie manuala, cu decoratiuni, si fontul dumneavoastra s-ar incadra perfect in ceea ce vreau sa fac. Este accesibil?

 6. Mircea Jordan zice:

  Buna ziua draga Florin,sunt deosebit de interesat de fonturile tale Chirilice.Doresc ca sa le folosesc la o lucrare de istorie a Romaniei,care poate va vedea „lumina zile”;este vorba de Istoria Romaniei povestita de un Monah.
  Desigur ca doresc ca sa platesc!Unde se munceste trebuie si rasplata!

 7. Literele din fontul arhaic ornamental sunt absolut sublime și nu se compară cu nimic din seria Zamolxis sau alte fonturi arhaice. L-ați făcut cumva disponibil și ca fișiere de font (gratuit sau contra cost)? Mulțumesc anticipat!

 8. Marius zice:

  Felicitări!
  Recunosc, ca acum m am trezit și eu, ca să folosesc fontul ARHAIC ROMANESC pentru lansarea unui produs românesc. Se poate descarca acest font? și unde îl pot găsi?
  Mulțumesc!

  • Mulțumesc. Acum fonturile funcționale sunt la florinf.ro Cele care sunt in lucru vor mai fi uneori prezentae si daca exista interes se vor finaliza mai iute. Va astept acolo si imi puteti scrie folosind formularul de contact vizibil in partea de jos pe fiecare pagina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.