Iniţial nu vroiam să scriu nimic despre asta, că prea e la modă zilele astea.
Pe de altă parte să asişti la toate discuţiile, fără să poţi replica, e greu.
Cel mai trist mi se pare că din 1970 şi 1971 există şcoală de design în România, La Bucureşti şi la Cluj, iar ulterior au mai apărut şi altele.
Poate nu e suficient, 40 de ani, pentru a vorbi despre tradiţie, însă la noi, nici medicina nu mai e apreciată cum trebuie (cei care îşi pot permite merg la doctor la Viena, cel puţin) şi asta în ciuda tradiţiei în domeniu.
Mi s-ar fi părut cel puţin interesant ca o astfel de temă să fie una de concurs naţional pentru toţi absolvenţii şi studenţii şcolilor de design din ţară.
Chiar şi fără vreun câştig financiar, doar cu mândria că lucrarea cea mai bună e brand naţional, ar fi fost prilej de lucrări mai bune. Sunt convins că ai noştri ar fi ştiut mai multe despre România decât studiul făcut de străini.

Romania - explore the Carpathian garden
Dincolo de scandalul frunzei de tip Clipart, culeasă de pe net, măcar şi numai ca schiţă (autorii se jură că au desenat-o ei), dincolo de asta deci, litera folosită în logotipul (şi nu izotopul sau izotipul cum spunea cineva la TV) e de slabă calitate, aproape copilărească (childish) şi asta în ciuda multor fonturi mult mai bune, chiar gratuite, disponibile pe net, chiar şi din categoria tipurilor de litere manuale (care imită scrisul de mână). Aşa cum e acum, pare scris cu mouse-ul. direct într-un program de animaţie (probabil Flash).

în varianta alb-negru pentru a observa mai bine formele literelor
Mai ciudată e impresia pe care o au aceştia despre România, reflectată prin alegerea tipului de literă, adică e necoaptă, infantilă, fără vreun stil sau tradiţie. Cât despre asta, eu unul aş fi folosit litera Arhaic Românesc, măcar pentru cei vreo 400 de ani de scriere folosind literele chirilice (Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea lui Neacşu de Câmpulung, datând din anul 1521. Folosește alfabetul chirilic greco-slavon specific al limbii românești [și diferit de cel rusesc]. din Wikipedia). Sunt convins că e mai aproape de sufletul nostru decât scrisul de copil şi în plus cam aşa aş vrea să mă perceapă străinii.

Romania scrisă cu chirilice - test
Culoarea „verde crud” folosită e la fel de nefericită pentru că sugerează ceva lipsit de experienţă. Un verde ceva mai închis şi era mai aproape de natură. Albastrul Dunării e la fel, cam Cyan, adică „basic” şi poate un albastru mai închis ar fi fost mai bun.
Pe de altă parte Identitatea naţională e nemuritoare şi a fost surprinsă de-a lungul timpului în artă şi cultură (până şi poporul român, e la fel cum îl descrie Caragiale) aşa încât brandul şi trendul sunt doar o impresie efemeră despre cine este şi ce oferă acum România. Anul viitor va fi altceva „la modă”.
Apropos de grădina din slogan, ar fi bine ca turiştii să caute / exploreze gradina (singular, că nu avem mai multe) doar prin Carpaţi şi să nu vadă marea gradină („grânarul ţării”) a Câmpiei Bărăganului. Nu de alta, dar la anul, poate „se poartă” deşertul.

România - schiţe de caligrafie - Florin Florea
Link-uri utile:
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/vechi-este-scrisul-limba-romana | Pe historia.ro
http://www.brandchannel.com/features_effect.asp?pf_id=206 | Despre brandul de ţară pe Brand Channel
http://nation-branding.info/ | Despre Nation Branding
.
🙂 exact pe genul asta de typography m-am gadit si eu care ar fi trebuit mers. Propunerile rosii sunt ale tale? pentru ca arata foarte foarte bine. (mai ales a 3a)
Îţi mulţumesc.
Da, propunerile roşii sunt câteva din schiţele făcute repede, mai mult ca idee şi nu neapărat ca soluţie.
Oricum, sunt sigur că se găsea pe undeva, ceva mai bun.
man da … ai perfecta dreptate ! ar treui sa trimiti o scrisoare de genu acesteia undeva sus !!! ar fi fost superb si foarte calitativ o identitate vizuala pt acest proiect bazata pe fontul care il aduci u aminte Arhaic romanesc !!! deci …. ce sa zic , conducerea tarii , pe langa faptul ca isi bate joc de popor , isi bate joc si de ea si de alte tari si de tot absolut …. NU STIU daca ai putea face ceva …. insa sunt de parere ca cineva important cu influenta trebuie sa vada acest post !!! eu unu voi pasa la toata lista mea 🙂
o zi buna sa ai ! shuxi
Îţi mulţumesc.
Poate cu altă ocazie vor organiza o debatere înainte de acţiunea în sine şi vor aduna idei.
Sunt convins că multe ar fi fost bune.
hai sa fim seriosi, daca aia nu e copiata atunci atunci nimic in lume nu e copiat, insa faza cea mai tare este ca isi bat astea joc de noi, iar cei care is platiti sa „aiba grija” de noi dorm prin parlament si pe unde mai apuc:| dupa mine asta este cel mai nasol, nu neaparat ca vezi doamne avem o frunza de pe net, ca la cum e tara asta… cred ca conteaza prea putin daca acea frunza este sau nu originala.
Oricum, este vremea lui Copy / Paste. Până şi responsabilitatea astăzi are Undo.
Frunza nu inseamnă ceva original „ce nu mai are nimeni”, ci mai degrabă „la grămadă cu restul lumii”.
Carpaţii se întind pe vreo 5 ţări şi deci nici ăia nu sunt specific românesc.
Suntem o frunză din pădurea globului.
UITE AICI, sa vezi si sa nu crezi :))
http://palkoo.com/project/let-s-brand-romania-when-passion-meets-responsability/255
Da, nu e rău.
Unele sunt făcute de amatori dar sunt şi câteva mai bune decât cea actuală.
Iniţiativa e perfectă.
Interesting comment and great fonts
Thank you Rupert.
On your twit you say „(in Romanian language only)” instead there is a Google Automatic Translation on top right side. Other languages are also available.
Anyway, thanks again.
I wrote this comment in 2007, when a load of money was being wasted on a national brand:
„A lot of money is being invested into the development of a brand for Romania but this can only lead to embarrassment and financial loss. Branding a country requires a level of coordination and trust that is unattainable in Romania”
You can see the full article here: http://www.productive.ro/blog/mission-impossible-branding-romania.html
I also wrote an article called „Does Serbia Need a Brand?” in which I urged the Serbs to learn from the mistakes of Romania: http://www.productive.ro/blog/does-serbia-need-a-brand.html
But it looks like history keeps repeating itself; each government feels the need to throw away millions of Euro on their to make useless country brands
Keep up your good comments, and follow me on Twitter (@wolfemurray)
Thanks.
Ideea de concurs public este sistematic subminată, deși unii se laudă că o promovează. Sigur că asta ar fi fost soluția ideală și nici nu ar fi costat atât.
Despre tradiția școlii de design (și a altor școli românești) se poate vorbi mult, e clar că avem capacități.
Te felicit – puțin cam târziu, e adevărat – pentru postul ăsta!
Îţi mulţumesc pentru comentariu şi aprecieri.
Sunt convins că ar fi fost destui cei care ar fi participat.
Poate cu altă ocazie.
Salut,
tot admir fonturile create de tine, insa nu am gasit niciodata cum se pot descarca (sau nu se pot descarca ?)
Cel mai mult imi place Arhaic romanesc (versiunea cu diacritice), pe care am tot cautat-o pe net si n-am gasit-o. Mi-ai putea trimite acest font pe mail ?
Multumesc si felicitari pt munca facuta.