Inkscape

Trebuie să mărturisesc, la un moment dat am fost foarte impresionat de programul ăsta gratuit. Nefiind bazat pe PS (PostScript) ca Illustrator, Freehand sau CorelDraw ci pe SVG (Scalable Vector Graphics), o variantă de XML care mai este şi suportată (prin plugin-uri) de unele browsere (la Firefox nativ) permite afişarea direct a desenelor vectoriale în paginile web.

Însă nu asta m-a impresionat.

Inkscape - desen vectorial cu Gaussian Blur

Inkscape - desen vectorial cu Gaussian Blur (Luciano Lourenco)

SVG permite formelor vectoriale să aibă contururile clare dar se pot şi blura. Până la el (Inkscape) asta era una din diferenţele dintre imaginea raster şi cea vectorială.

Ceaşca (detaliu) desen vectorial cu Gaussian Blur

Luciano Lourenco - Ceaşca (detaliu) desen vectorial cu Gaussian Blur

Impresionant. Bineînţeles că am încercat şi eu programul. Din păcate nu mi s-a părut foarte uşor deşi prin exerciţiu se pot obţine rezultatele dorite.

Deocamdată desenele vectoriale pe care le fac sunt în principal pentru tipar şi deci în varianta PS (PostScript) sunt mai potrivite. În viitor sper să mă mai exersez cu Inkscape parte şi datorită noutăţilor pe care le aduce în domeniu. În varianta următoare (0,47) va avea curbe Spiro (http://levien.com/spiro/) care după se vede este un pachet (toolkit) gratuit pentru curbe, rar folosit deocamdată în programele pentru desen vectorial dar va fi probabil un standard în viitor. Pentru moment poate fi testat pe versiunile de lucru (ian 2009 e ultima) la adresa (http://inkscape.modevia.com/win32/?M=D). Deocamdată e buggy dar se poate testa Spiro.

Link-uri:
Inkscape Site-ul oficial (http://www.inkscape.org/)
SVG Cliparts (http://www.openclipart.org/)

Update:
Pe site-ul portableapps este şi o variantă portabilă (de folosit de pe stick-ul USB) – link: (http://portableapps.com/node/16491)

Update (12 ianuarie 2010):
Pe site-ul oficial în pagina download se poate descărca una din 3 variante, setup – pentru instalare, zip – pentru folosire directă după despachetare, portabilă – pentru stick USB (în variantă PAF – PortableApps).

Un gând despre &8222;Inkscape&8221;

  1. Pingback: Inkscape - | bestwebhostingservices.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.