Arhaic românesc – Caiet de schiţe 1

Câteva pagini din primul meu caiet de schiţe.

Primul caiet de schiţe - Arhaic Românesc - Florin Florea (detaliu)

Primul caiet de schiţe - Arhaic Românesc - Florin Florea (detaliu)


De o vreme mă preocupă acest domeniu al literelor folosite în trecut în România şi denumite la un moment dat Arhaic Românesc.

Literele sunt de inspiraţie chirilică dar au fost folosite, nu doar pentru scris în slavonă (iniţial), ci chiar pentru a scrie româneşte. Pentru asta au fost adăugate litere specific româneşti. Limba română este o limbă latină iar alfabetul folosit este cel latin, la care sunt adăugate diacriticele româneşti. În cele din urmă doar formele literelor mai păstrează o legătură cu alfabetul chirilic.

Deşi s-a renunţat în 1862 la alfabetul chirilic român, au fost reluate şi folosite pentru a sugera atmosfera tradiţională, arhaică, specific românească. La începutul sec. XX şi în perioada interbelică, apoi prin anii ’70, ele au fost utilizate în materiale religioase, cu specific ortodox sau românesc, în titluri de cărţi şi în alte ocazii în care se dorea o trimitere la specificul naţional, folosind o literă decorativă. Alfabetul latin folosit astăzi e potrivit limbii moderne însă literele cu forme de inspiraţie chirilică (Arhaic Românesc) ar putea fi folosite ocazional.

Din păcate în ultima vreme, ele nu au mai fost valorificate. Singurele fonturi existente sunt trasate pe seturile de litere din cartea Scrisul de Gusztav Cseh, apărută prin anii ’70 la Editura Dacia din Cluj.

În încercarea mea de a le valorifica în câteva seturi noi de litere, o primă etapă e cea de documentare. Mai jos sunt prezentate câteva pagini din primul meu caiet de schiţe (al patrulea e în lucru). În el am făcut schiţe după variantele de litere pe care le-am găsit prin cărţi şi pe net, din documente vechi sau din alte revive-uri. Uneori am schiţat şi litere chirilice, vechi şi noi, folosite în Serbia sau Rusia, în ideea de a găsi cât mai multe forme de inspiraţie. Printre schiţe, se găsesc şi ideile proprii, venite în timpul schiţării documentare.

Primul caiet de schiţe - Arhaic Românesc - Florin Florea

Primul caiet de schiţe - Arhaic Românesc - Florin Florea

Mai am şi alte postări pe blog despre Arhaicul Românesc şi chiar fonturi la care lucrez.

Ar fi frumos dacă ar fi mai mulţi iubitori ai literei, interesaţi de litera veche românească (Arhaicul Românesc) şi care să formeze un grup de lucru pentru crearea unor fonturi inspirate din ele. Unii ar putea aduna materiale documentare (fotografii, scanări etc.), unii ar putea redesena literele, unii s-ar ocupa de un site/blog pentru grup, iar alţii le-ar putea promova. S-ar găsi câte ceva de făcut pentru fiecare.

Poate într-o zi …

Publicitate

2 gânduri despre &8222;Arhaic românesc – Caiet de schiţe 1&8221;

  1. TheCrow zice:

    Si pe mine ma intereseaza de ceva timp aceasta scriere … mi se trage de la bisericile ortodoxe pe care le-am vizitat pana acum, de la cartile religioase pe care le-am rasfoit … sunt un muzician pasionat sa inteleg toate genurile … din care face parte si muzica ortodoxa scrisa in chirilica … nu se gasesc prea multe partituri dar as vrea sa cercetez cat mai mult si sa descopar … poate reusim sa ne cunoastem mai bine si sa schimbam pareri pe cale digitala. Mi-ar face mare placere. Sa aveti o zi buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.